TOP

1979 – Marie Cardinal: Ord som forløser

Af Anne Dalgas Bjerre

Marie Cardinal, som døde i 2001, var måske mere pied-noir, altså født, opvokset og forankret i Algeriet, end hun var fransk. Således er bagtæppet for fortællingen Algierkrigens grusomheder og en skarpt sanset barndom. Livet beskrives imidlertid som smukt. Livet på gården, friheden, fællesskabet, farverne og duftene fremmanes.

Hovedpersonen Marie er en klog pige, nysgerrig, drenget med en naturlig trang til uafhængighed og udpræget retfærdighedssans. Men hun lærer tidligt, at piger ingen værdi har. Kvindekønnet er reduceret til et offer uden hoved, et underlegent objekt. Hun dresseres til en stereotyp kvinderolle af sin meget dominerende mor, som er fastlåst i sin tro. Kærlighed til datteren eksisterer ikke. Det får man gennem Maries stadigt skarpere blik på sin opvækst en sørgelig indsigt i. Snart er det den lille pige, snart er det den voksne kvinde, som afslører løgnene, fortielserne og det rå hykleri i moderens liv. Marie er i begyndelsen af bogen rådvild og i en skrækkelig tilstand af angst og fysisk nedbrud. I sin afmagt opsøger hun en psykolog, som hun frekventerer gennem syv lange års terapi. Hos ham finder hun i en bitter proces det klarsyn, som frigør hende fra en på mange måder ubarmhjertig barndom.

Ord som forløser kom på dansk ved Mariann Huuse i 1979, fire år efter den franske udgave. Derefter fulgte oversættelser af en lang række af hendes øvrige værker, blandt de vægtigste Nøglen sidder i døren i 1982 (La clé sur la porte, 1972), også oversat af Mariann Huuse.

Cardinals bog er en eksponent for den moderne litteratur, som nuancerede billedet af kvinden. Hun skrev sig således ind i et stadigt vigtigt opgør med det ”specifikt” kvindelige, kvindekroppen, seksualiteten og en borgerlig kristen seksualmoral. Cardinal forstod, at glemslen ikke er et viskelæder. Den låser bare det smertefulde inde. Fantasmerne forsvinder, når de bliver fortalt. Hun lægger sig naturligt for den tid i forlængelse af Simone de Beauvoirs Det andet køn fra 1949 (på dansk i 1965 ved Karen Stougaard Hansen og Svend Johansen), som mente at kvinder blev hjernevasket til deres rolle og fanget i den patriarkalske fælde.

Marie Cardinal stiller det vigtige spørgsmål: ”Hvad er et kvindeliv?” og afviser det normativt begrænsende. Hun fik med sit feministiske engagement både en stor læserskare og et lydhørt publikum til sine mange offentlige foredrag, også i Danmark.

Spændingen om, hvad der egentlig er på færde, holder bogen igennem. Hvad skyldes de vedvarende blødninger? Hvad skyldes den altfortærende angst? Bogen er habilt opbygget, som en skriveproces i skriveprocessen. Og Cardinal skriver især medrivende, når hun fremmaner det sansede.

Min generations privilegium var, at der var opbrud i normer (1968) og en vægring ved at overtage tidligere tankemønstre. Denne bog kan imidlertid fint bidrage til nutidens aktuelle rolle- og identitetsdiskussion. Perfektionskulturen mobiliserer på samme måde alle kvindens kræfter og udfordrer hele hendes selvbillede, en kæmpe udfordring, som det kan være en krævende opgave at gøre op med.

 

Ord som forløser (Les mots pour le dire, 1975), udgivet af Lindhardt og Ringhof 1979, oversat fra fransk af Mariann Huuse.
Billedkreditering: Omslag til Ord som forløser, Lindhardt og Ringhof, 1981/1987.

 

Comments (3)

  • Peter Sørensen

    Bogen kan vist ikke erhverves som ny mere, men må købes antikvarisk. Jeg fandt (heldigvis) et rimelig pænt eksemplar, et genoptryk fra 1982 til en fornuftig pris. Om jeg glæder mig til at læse den, ved jeg ikke, det er jo en alvorlig bog, jeg ser nok snarere frem til at læse den. For mange voksne mænd har livet budt på tilknytning og kærlighed til mindst én kvinde, som har været spundet ind i en altfortærende angst og fysisk nedgang i spændingsfeltet mellem en følelseskold mor og hendes datter fanget i den patriarkalske fælde. Således har der altid været en stærk tilskyndelse til at forstå …

    reply
    • Peter Sørensen

      Jo, så fik jeg spist og næsten fordøjet (det tager lidt tid) bogen.
      Marie Cardinal skriver jo aldeles fremragende. Det er en stærk og meget sanselig fortælling hun drager sin læser ind i. Apropos den megen tale pt. om seksuelle krænkelser giver romanen også den mandlige læser et vigtigt indblik i kvindens sårbarhed som jeg ikke tvivler på vil være en væsentlig øjenåbner for mange. Undervejs måtte jeg flere gange blade tilbage for endnu engang at fordybe mig i hendes ord. Det sker knap så tit med de bøger jeg ellers læser.
      Teksten opfattede jeg som letflydende og meget let at forstå, og jeg er meget tilbøjelig til at tro den er oversat så godt som det overhovedet er muligt.
      Jeg giver ‘Ord som forløser’ 5 stjerner.

      reply
      • Juliane Wammen

        Det er godt at høre! Og ja, hun skriver fremragende.

        reply

Post a Comment