TOP

1964 – John le Carré: Spionen, der kom ind fra kulden

Af Bo Tao Michaëlis

Gyldendals Bogklub, 1966

I 1963 var den kolde krig koldere end nogensinde. I november skydes den amerikanske præsident John F. Kennedy død i Dallas. En stor fan af briten Ian Flemings flamboyante spionromaner og film om superagenten 007 James Bond med licens til at dræbe. Hvilket han gør kvit og frit. Især dem som kommer med mere eller mindre kærlighed fra Moskva. Men 1963 er også det år en anderledes og antiheroisk agentroman bliver en bestseller. Den engelske forfatter David Cornwell alias den i dag verdensberømte forfatter John le Carré udgiver sin skelsættende, beske og bitre, snart skoledannende gennembrudsroman, Spionen, der kom ind fra kulden.

Sat i en genre som mestendels domineres af mondæne og modige agenter, a la 007 med kvinder under dække kæmpende i en sort-hvid verden mellem de gode kapitalister og de onde kommunister, kom her en spionroman med et langt mere både grumt og gotisk billede af storpolitikkens skjulte skakbræt. Historien om den forhutlede og fordrukne, men stærkt romantiske efterretningsmand Leamas’ sidste mission bag Jerntæppet sammen med sin enfoldige kommunistkæreste Liz, er reelt set en klassisk tragedie. Om mennesker som marionetter manipuleret af kyniske og gedulgte kræfter. Spændende forklædt som en realistisk thriller om realpolitik og statsraison på begge sider af jerntæppet. Med denne roman kom spionen ikke kun ind fra kulden, men for altid ind i verdenslitteraturens varme. En ensom herold fra noget som ligner et moralsk og menneskeligt helvede.

 


Romanen blev, ligesom flere af Le Carrés senere bøger, oversat af Karina Windfeld-Hansen (1899-1988). I løbet af sin karriere oversatte hun utallige værker fra især engelsk, fransk og russisk, bl.a. Iris Murdoch, Ayn Rand, D.H. Lawrence og Gogol, og i 1979 modtog hun Dansk Oversætterforbunds Ærespris.

Bogen blev filmatiseret allerede i 1965, instrueret af Martin Ritt og med Richard Burton som Alec Leamas.

 

Spionen, der kom ind fra kulden (The Spy Who Came in from the Cold, 1963); udgivet på Spektrum, 1964, oversat fra engelsk af Karina Windfeld-Hansen. Er kommet i utallige udgaver, senest på Rosinante i 2017, men er aldrig nyoversat.
Billedkreditering: Omslag til Gyldendals Bogklubs udgave 1966.
Billedkreditering: Omslag til førsteudgaven. Victor Gollancz & Pan Books. Ukendt, Public Domain.

 

Post a Comment